Da li se plaća Temu carina i do kojeg iznosa je besplatno?

Sad već sigurno znaš za Temu - novu alternativu AliExpress-u koja donosi još niže cene i gratis isporuku za sve porudžbine u Srbiji. Iako je kupovina na Temu često povoljnija, mnogi kupci se pitaju da li se plaća carina na Temu pakete i šta sve uključuje proces carinjenja. U ovom tekstu, opisaćemo sve što treba da znaš o carinjenju Temu paketa!

Temu pošiljke - odakle dolaze?

Većina proizvoda sa Temu sajta ili aplikacije dolazi iz Kine. Obzirom na to da se šalje iz inostranstva, svi Temu paketi po dolasku na aerodrom u Srbiji prvo idu na carinsku inspekciju pre nego ih posle preuzme Pošta Srbije za isporuku na tvoju adresu.

Da li se plaća carina na Temu pakete?

Jedno od najčešćih pitanja koje se postavlja jeste: kada se plaća carina na Temu pakete? Odgovor zavisi od vrednosti proizvoda koje naručuješ (ali i sreće). Prema informacijama sa zvaničnog sajta Carine Srbije, uvozne dažbine mogu uključivati carinu i PDV. PDV se plaća i na pošiljke male vrednosti (manje od 50 evra), ako si ih naručio preko interneta od nekog pravnog lica. Na pošiljke ili pakete čija vrednost prelazi 50 evra, dodatno bi se trebala platiti i carina. Međutim, iskustva kupaca potvrđuju da se paketi veoma retko carine ili da se traži plaćanje PDV-a. Većina kupaca iz Srbije primi svoje pakete bez ikakvog dodatnog carinjenja, odnosno plaćanja. U nastavku donosimo iskustva prijašnjih kupaca iz jedne Fejsbuk grupe da sam vidiš šta su oni rekli o carinjenju i isporuci.

Prvi kupac

Foto: Fejsbuk

Drugi kupac

Foto: Fejsbuk

Treći kupac

Foto: Fejsbuk

Temu carinjenje

Proces carinjenja na Temu pakete uključuje nekoliko koraka.

  1. Prijem pošiljke: Kada tvoja pošiljka stigne u zemlju, carinska služba je preuzima i započinje proces pregleda.

  2. Provera dokumentacije: Carinski službenici proveravaju dokumentaciju koja prati tvoju pošiljku, uključujući fakture i deklaracije o vrednosti.

  3. Procena vrednosti: Na osnovu priloženih dokumenata, carinska služba procenjuje vrednost pošiljke. Ako vrednost prelazi prag za plaćanje carine, bićeš obavešten o iznosu koji treba da platiš.

  4. Plaćanje carine i poreza: Kada dobiješ obaveštenje o iznosu carine i poreza, možeš da platiš direktno kuriru i tada dobijaš svoj paket.

Foto: Pexels.com

Iskustva kupaca pokazuju da se Temu kupovina isplati obzirom na to da se u većini slučajeva dodatno ne plaća ni PDV niti carina. Naravno, Temu ovo ne može garantirati jer sam proces carinjenja nema nikakve veze sa njima. Jedino u čemu oni mogu da pomognu jeste da kod većih porudžbina razdvoje tvoje artikle u nekoliko manjih paketa tako da svaki od njih sadrži manje od 50 evra robe. Sve u svemu, naš savet je da iskoristiš Temu kupone za popust i poručiš dok je ovako dobra prilika!

Milica Radovanović - Mega Kuponi

Strastveni ljubitelj mode i šopinga. Slobodno vreme najradije provodi u potrazi za najnovijim modnim trendovima, a njene omiljene prodavnice su Sinsay, Mohito i, u poslednje vreme, Temu. Uživa u tome da kombinuje različite stilove i stvara jedinstvene autfite koji odražavaju njenu ličnost i kreativnost.