Bliži nam se Noć veštica - Kakav je to praznik?

Oktobar je uveliko stigao, a sa njim i prava pravcata jesen. Dok jedni drže palčeve za neko Miholjsko leto, drugi se oporavljaju od povratka sa mora, a treći se oporavljaju od virusa koje su im mališani pokupili u famoznom septembru, život je manje više… dosadan. Pos‘o, kuća, i možda neko ispoštovavanje nekoga za nešto.

Sem ako se ne spremate da ispoštujete Svetu Petku, do novembra i Crnog Petka kalendari nam deluju poprilično sumorno. Zato i ne čudi da mnogi u ovom periodu traže povode za slavlje i praznike i van naših granica.

Jedan od tih praznika je famozna Noć veštica, ili Halloween. Kako nam se ovaj praznik približava, hajde da prodiskutujemo zašto bi možda bila dobra ideja da ga ipak proslaviš.

Šta je Noć veštica?

Noć veštica, kao praznik, teško je objasniti. Za neke je idealna prilika da se maskiraju i preurede svoj dom. Za druge je sjajan izgovor da naprave maraton horor filmova u svom domu i prestraše ukućane, da li kao osveta za pranje sudova cele godine ili kao zajedničko uživanje.

Foto: pexels.com

Koliko mi znamo o Noći veštica?

Kod nas, još uvek, mišljenja o ovom prazniku su jako podeljena. Sa jedne strane imaš, da ne generalizujemo, ali, uglavnom stariju generaciju, koji se jako protive ovoj novotariji. Što je ono, dosta interesantno, s obzirom da je većina naših običaja vezana za onaj svet mnogo morbidnija od bilo čega što je napravilo svoj debut za Noć veštica.

Sa druge strane imaš i one koji cene priliku da se oko nečega organizuju i naprave event, osmisle kostime i isplaniraju strašne dekoracije. Ono, strašne, da padneš u nesvest strašne.

I dok pretvaraju svoj dom u kuću strave za ovaj dan, oni će ti reći da je Noć veštica, odnosno Halloween, Irski praznik. Ovaj praznik, u originalnoj izvedbi “All Hallow’s Eve” je zajedno sa Ircima stigao u Ameriku, gde je postao opšte prihvaćen, i gde ima jako veliki broj obožavatelja.

Malo upućeniji otkriće ti jednu zanimljivu informaciju vezanu za ovaj praznik - on je drugi najpopularniji praznik u svetu, dok prvo mesto i dalje drži Božić. Dap, popularniji je u svetu čak i od Uskrsa! Slavi se širom sveta, od Japana, preko Austrije, pa preko Amerike, sve do Hong Konga, sa druge strane.

Kako se u svetu slavi Noć veštica?

Na ovaj dan, režu se bundeve, sprema maraton strašnih filmova, i gomila slatkiša. Deca se na Noć veštica maskiraju i šetaju od kuće do kuće plašeći komšiluk famoznom rečenicom koja bi u slobodnom prevodu skakala negde oko “Smicalica ili poslastica!”. Većina komšija se odluči za drugi deo ove pretnje, te klinci uglavnom završe veče sa punim džakovima slatkiša.

Šta se dogodi sa komšijama koji izaberu prvu opciju? Ne znamo. Moraćeš da ih nađeš da ih pitaš. I policija ih još traži.

Elem, ukratko, za najmlađe to dođe nešto kao kad kod nas korinđaju za Božić, samo malo više strašno. Malo stariji uživaju u organizovanju žurki i balova pod maskama, jer ko može da odbije zanimljivu i unikatnu žurku?

Srećom, za one koji se ne boje, i kod nas polako ove žurke zaživljavaju. Mada ideja da se ide od vrata do vrata i plaši komšiluk baš i ne, kostimirane žurke postaju sve popularnije, a čak se organizuju i razni festivali na ovu temu.

Mnogi bioskopi nudiće tematizovane večeri, a skoro svaki drugi klub organizovaće nešto da obeleži ovaj dan, jer je svaki razlog za žurku dobar razlog za žurku. Realno.

Kada je Noć veštica?

Ako smo ti zaintrigirali maštu, i planiraš da svoj kalendar upotpuniš jednim interesantnim eventom, rezerviši 31. oktobar. Noć veštica pada na ovaj strašan datum, i ako iko bude organizovao neku žurku, biće tad.

Prva stvar, posle odluke gde ćeš partijati sa ostalim kosturima, Marvel-ovim junacima, i ponekim piratom, jeste šta ćeš ti biti. Na nesreću, kod nas tek pokoja prodavnica drži kostime za maskenbale, te su ti opcije da odeš kod kineza, kod krojača, ili da uzmeš konac, OHO lepak, i makaze u ruku.

Male smernice da ti pomognemo oko priprema za Noć veštica

Možemo ti preporučiti, doduše, da baneš na factcool. Oni neretko imaju modele koji su potpuno prikladni za ovaj veliki praznik, a možeš ih reciklirati i drugim danima. Ne sumnjamo da ćeš pronaći idealne komade da ti pomognu da budeš prava pravcata Sreda Adams, ili možda pak nešto što će ti pomoći da za jednu noć budeš famozni Bitlđus.

Sa druge strane, imamo Sinsay koji ti isto preporučujemo da pogledaš. Sinsay ima Halloween kolekciju odeće za najmlađe, te ako ti najave neku žurku na koju su pozvani, ne moraš da lupaš glavu gde da im nađeš kostim u zadnjem minutu, i zašto te tetka od ujaka nije naučila da šiješ na vreme. Plus, Sinsay ima i interesantnu ponudu dekoracije za tvoj dom.

E sad, ako si ti organizator kakvog eventa za Noć veštica, onda je red da posvetiš više pažnje dekoracijama za potpuni užitak. Najveći izbor, kako dekoracija tako i kostima, definitivno ima Temu. S obzirom na brzi rok dostave, još imaš fore da se spremiš, pokačiš sve paukove mreže, ubacis kostura ili dva u stan, i pokidaš svojim kostimom.

Da li ćeš proslaviti Noć veštica?

Bez obzira da li si fan, okej sa tim, ili smatraš da je apsolutna glupost, Noć veštica će biti tu 31. oktobra. Pa, što da se ne iskoristi prilika da se vide dragi ljudi i radi nešto drugačije?

Tako da, ne budi penzos, nego proveri gde ima neka žurka, osmisli svoj kostim, i izađi među veštice, mumije, i čudne kostime koji zahtevaju objašnjenje. Jer kad ćeš opet imati priliku da budeš neko ko nisi sem tad? Okej, dogodine krajem oktobra, ali u međuvremenu?

Ako ništa drugo, upali neki dobar film. Ili, preplaši svoje ukućane nekom čudnom maskom, ili nekim uvrnutim trendom sa TikToka. Ko zna, možda baš snimak zastrašivanja ukućana za Noć veštica bude ono što te proslavi i učini viralnim.

Još uvek vremena da se procunja kroz ove sjajne popuste za Halloween, nabavi kostim i dekoracije, i organizuje dan. Pogledaj šta naše prodavnice nude, inspiriši se, i uživaj u ovoj savršenoj prilici da malo razbiješ dosadne dane do Nove Godine!

Vladana Donevski - Mega Kuponi

Voli dobru šetnju, epsku fantastiku, jaku crnu kafu, i overthinkovanje. Ima previše hobija - ne stiže ni jednim da se bavi.

Glavna noćna mora su joj paukovi, sekundarna odlazak u šoping i bacanje para na nešto što “može ona to i sama da napravi”. Ceni dobar popust za ono što ne može, a obožava kad preostane za dobar čokoladni sufle.